Om oss

 

 

Efter förmåga; utifrån behov – med respekt, kärlek och omtanke.

Vi är en ideell förening med namnet ”Alla ska få mat”, med syfte att hjälpa människor i utsatthet. Vi kämpar för att förmedla medmänsklighet och hopp till dem som har det svårt, och vill försöka bidra till den trygghet det innebär att åtminstone inte behöva svälta.

Grundtanken är att laga mat och erbjuda till dem som till följd av en osäker tillvaro på arbetsmarknaden eller långvarig sjukdom nu drabbas extra hårt. Vi tror att detta behov bara kommer att öka en tid framöver, och vill därför göra vad vi kan för att stödja, hjälpa och underlätta tillvaron för dem som lever under tuffa förhållanden.

Stöd vårt arbete att hjälpa fattiga och utsatta!

DIN GÅVA GÖR SKILLNAD

Vår historia

Vi startade som en Facebook-grupp i samband med corona-utbrottet i mars 2020. Det blev då väldigt tydligt hur många människor som lever under svåra förhållanden, och som blir ännu mer utsatta i en krissituation. Stor arbetslöshet och långvarig sjukdom är två faktorer som bidrar till att många idag mår riktigt dåligt. För dem som redan tidigare fick kämpa för att få det att gå ihop blev det nu ohållbart, och det är flera som har fått se hela sin tillvaro raseras. Ofattbart många har inte mat för dagen, och en del har inte ens ett hem… Vi bestämde oss då för att göra vad vi kunde för att underlätta och hjälpa.

Allting började med det här uppropet på Facebook:

Just nu är det svåra tider överallt. Hela världen påverkas av corona-viruset, som förutom att sprida sjukdom även drar med sig arbetslöshet och fattigdom. För dem som redan tidigare hade det tufft blir livet nu ännu hårdare. Många, både unga, gamla och små barn, får gå utan att kunna äta sig mätta, ja, ibland utan att ha mat överhuvudtaget. Hygienartiklar, som ju blivit så viktigt idag för att förhindra ytterligare smittspridning, är en ouppnåelig lyx.

Hur skulle det kännas för dig om du måste ta hand om din egen mamma, eller din gamla älskade farmor, och samtidigt visste att du riskerar att smitta dem, för att du inte har råd att köpa tvål eller alcogel? Ingen annan kan ta hand om dem, det finns bara du som kan göra det.

Hur känns det när du återigen inte kan sova för att magen skriker av hunger? Samtidigt som ditt lilla barn gråter av samma anledning? När du inte hade någon mat hemma igår, eller idag, och inte kommer att ha det imorgon heller. Hur känns det när ditt hjärta är fullt av ångest för hur framtiden ska bli, om det nu finns någon framtid över huvud taget.

Jag vill så gärna göra allt jag kan för att hjälpa. Men ensam kan jag inte göra så mycket. Jag skulle behöva din hjälp också! Snälla, vill du hjälpa till? Tillsammans kan vi lindra ångesten hos några medmänniskor. Tillsammans kan vi se till att några barn slipper gråta sig till sömns av hunger, att en familj kan få äta tillsammans, att en man eller kvinna kan få känna lite hopp och tillförsikt igen. Att den som nu blivit oväntat arbetslös kan ta sig igenom den svåra tiden innan livet blivit lite mer normalt igen.

Om var och en av oss gör det vi kan, även om vi bara förmår lite, så kan det betyda oerhört mycket för den som får hjälp. Vi behöver alla bry oss om varandra. Idag är det du som hjälper någon, imorgon är det kanske du som får hjälp.

Detta skrevs på initiativ av en man som själv hade erfarenhet av att gå hungrig. Han visste hur det var att inte ha råd att bo någonstans, att varje dag undra hur länge man kommer att överleva. Att inte veta hur länge till man skulle orka. Han kunde inte bara titta på utan att försöka göra något. Så han kontaktade sina vänner och startade denna facebook-grupp. Gensvaret var fantastiskt! Några anslöt sig ganska snabbt. En del för att de ville hjälpa till, några för att de fick hopp om hjälp. En upplät sitt kök, några skänkte matvaror, flera swishade en slant (ofta det sista de själva hade kvar) – och så kunde man laga några portioner mat som delades ut till dem som bett om hjälp.

Mycket snart blev det tydligt att vi borde bilda en ideell förening, och de personer som senare kom att bilda styrelsen diskuterade sig fram till hur de skulle göra för att ha störst möjlighet att göra nytta. Gruppens medlemsantal växer för varje dag, och det är tydligt att behovet är stort – liksom viljan att hjälpa.

Idag lagar vi mat varje vecka, ca 100 – 160 portioner vid varje tillfälle. Allt finansieras av gåvor, både swishade bidrag och skänkta ingredienser. Olika företag som har möjlighet lånar ut sina kök. Maten har delats ut med hjälp av cykel, till fots och ibland med bil när någon kunnat skjutsa. De medlemmar som haft möjlighet har också kunnat hämta på angiven plats. Vi har också delat ut kläder och hygienartiklar, och i några fall kunnat bidra med hjälp till bland annat tandläkarvård och medicin.

Många gånger blir man rörd till tårar, både av den kärleksfulla generositet som medmänniskor visar, genom att skänka av det lilla de har, genom att ställa upp med praktisk hjälp och råd och av den omtanke som visar sig på många sätt. Men även av att se de svåra situationer många befinner sig i, den tacksamhet de uttrycker över det vi trots allt kan göra, och vilken betydelse det kan ha för en människa som har det svårt, att upptäcka att någon bryr sig om dem och ser dem. Det har varit en fantastisk tid så här långt, och vi försöker ständigt hitta nya möjligheter att både fortsätta vårt arbete och utvidga det, med målet att sprida kärlek och få de personer vi möter att känna sig viktiga, sedda och värdefulla.

 

Swish

123 26 049 73

Bankgiro

5807-7108

E-mail

allaskafamat@gmail.com

Telefon

076 702 66 13